Zorgpersoneel gaat gebukt onder geldzorgen

Vier op de tien verzorgenden (41%) in verpleeghuizen en de thuiszorg kampen met geldzorgen. Dit zorgt voor psychische en lichamelijke klachten.

Dit blijkt uit een enquête in het vakblad Tijdschrift voor Verzorgenden. Doel van de enquête is om inzicht te krijgen in de financiële situatie van verzorgenden.

Het is verdrietig om te zien dat een beroepsgroep die zo belangrijk is voor kwetsbaren, zelf worstelt met geldstress. In totaal deden 716 verzorgenden mee aan de enquête.

Vier op de tien verzorgenden (41%) geven aan last te hebben van geldzorgen. Dit zorgt bij 42% van hen voor lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, slecht slapen en darmklachten.

Van de verzorgenden met geldstress kampt 35% met psychische klachten, zoals veel piekeren, depressieve gevoelens en constant eraan denken. "Ik word er depressief van" reageert een verzorgende.

"Ieder dubbeltje twee keer omdraaien, ‘s avonds één lampje aan om kosten te besparen, een zandloper bij het douchen, geen verwarming aan, geen uitjes of vakantie, een broodje als avondmaal of eten bij mijn ouders." Het is een greep uit de reacties van verzorgenden die aangeven moeite hebben om rond te komen.

In de enquête is ook aandacht voor schulden, met uitzondering van een hypotheekschuld. Bijna 1 op de 7 verzorgenden (15%) geeft aan een schuld te hebben.

In bijna de helft van de gevallen gaat dit om leningen bij banken of financiers. Van de respondenten heeft 20% achterstallige betalingen van vaste lasten, zoals huur, hypotheek, verzekering of telefoonrekeningen.

Ook heeft 20% schulden bij familieleden of kennissen. Bij 1 op de 5 verzorgenden met schulden is de schuld hoger dan 20.000 euro.

Foto: Omroep Castricum