Werkbezoek GroenLinksPvdA

CASTRICUM - Vrijdag 3 november brachten fractieleden van GroenLinks en de PvdA in Castricum een werkbezoek aan Zorgcentrum De Boogaert en het team van Buurtzorg.

De fractieleden hoorden tijdens dit werkbezoek hoe Viva! Zorggroep en Buurtzorg de zorg voor ouderen organiseren en waar zij tegenaan lopen. Tijdens de gesprekken bleek ook dat de gemeente een rol kan spelen bij het verbeteren van de ouderenzorg.

Gerja Pellegrom laat de fractieleden weten: "Het tekort aan personeel heeft veel invloed op de zorg voor ouderen. Zeker in Castricum is het moeilijk het team compleet te krijgen. Dat zorgt voor een hoge werkdruk." 

"ViVa probeert daarom de administratieve lasten terug te dringen. Bijvoorbeeld door automatisering. Zo blijft er meer tijd over voor de zorg zelf."

"Toch blijft de krapte een punt van zorg. De informele zorg door familieleden, buurtbewoners en vrijwilligers wordt dus steeds belangrijker." 

"Denk aan koffie schenken in de groep, of met een bewoner naar de kapper of het ziekenhuis. De gemeente kan deze informele zorg stimuleren, meer dan nu het geval is.”

De fractieleden spraken tijdens het werkbezoek ook met Jos de Blok van Buurtzorg. Hij richtte Buurtzorg op in 2006.  Hij wilde met teams van 6 tot 12 mensen een zelfsturende organisatie opbouwen, gericht op zorgonafhankelijkheid. Met 900 teams verspreid over Nederland is Buurtzorg de grootste zorgaanbieder. 

Joost de Blok vertelt dat Buurtzorg Nederland werkt aan een transitieplan. Hierbij staan 5 thema’s centraal: preventie, behandeling dichtbij, zorgzame buurten, lerende buurten en een sterkere eerstelijnszorg. 

Buurtzorg heeft nóg een ambitie: buurtwonen. Een kleinschalige woonvorm als alternatief voor verpleeghuizen. Buurtzorg wil een dergelijke vorm van buurtwonen ook graag in Castricum realiseren.

Foto: aangeleverd