Voorlopige uitslag waterschapsverkiezingen bekend

REGIO - De voorlopige uitslag van de verkiezing voor het algemeen bestuur van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is bekend. 

Ruim 485.000 Noord-Hollanders brachten hun stem uit in het gebied van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, van het Noordzeekanaal tot en met Texel. De opkomst is met 54,5% hoger dan in 2019. Toen was de opkomst 52,3%. 

Nu 99% van de stemmen geteld zijn, is de BBB met 6 zetels de grootste, gevolgd door Waterplatform Groen, Water & Land (5), PVDA (3) en VVD (3). Deze voorlopige uitslag is op partijniveau. 

De komende dagen worden de stemmen door de gemeenten op persoonsniveau geteld. Dan wordt ook bekend welke kandidaten met voorkeursstemmen zijn gekozen. 

Donderdag 23 maart om 10.00 uur stelt het centraal stembureau de definitieve uitslag vast. Deze openbare zitting vindt plaats op het kantoor van het hoogheemraadschap in Heerhugowaard. 

Door een wetswijziging over het aantal geborgde zetels zijn er drie zetels meer te verdelen dan tijdens de vorige waterschapsverkiezingen. Geborgde zetels zijn niet verkiesbaar. Deze worden benoemd door LTO Noord.

De voorlopige uitslag is te vinden op: www.hhnk.nl.

Foto: aangeleverd