VN-rapporteur niet te spreken over flexwoningen Castricum

CASTRICUM - De VN-rapporteur voor Huisvesting Balakrishnan Rajagopal heeft bij zijn recente bezoek aan Nederland ook de flexwoningen aan de Puikman in Castricum bezocht. Hij is niet te spreken over de kwaliteit van deze woningen. In zijn rapportage aan het einde van zijn elfdaagse bezoek concludeert hij vooral dat Nederland inderdaad een wooncrisis heeft, maar dat de oorzaken niet liggen in de instroom van asielzoekers. Het is vooral het niet erkennen van huisvesting als mensenrecht, aldus de Amerikaanse mensenrechtenprofessor Rajagopal.

Tijdelijke huurcontracten trokken specifiek de aandacht van Rajagopal. In sommige gevallen kan het een interim-oplossing zijn, maar dan moet de huurbescherming wel op peil zijn. De flexwoningen aan de Puikman voldoen voor de speciale rapporteur van de VN niet. Hij schrijft in het verslag van zijn bezoek: "In de rijke gemeente Castricum heb ik tijdelijke huisvesting bezocht in de vorm van containerwoningen: metalen dozen gecamoufleerd in een meer duurzame constructie, waarin verschillende groepen worden gehuisvest: "economisch daklozen" en statushouders. Water lekt door het dak als het regent, de hoge luchtvochtigheid in combinatie met gebrek aan ventilatie zorgt voor schimmel en extreme hitte in de zomer zijn woonomstandigheden die niet in lijn zijn met de menselijke waardigheid. Zeker niet in een welvarende maatschappij als de Nederlandse".

Rajagopal doet verder beleidsaanbevelingen, zoals het duidelijker verankeren van het recht op wonen. In het voorjaar van 2024 zal de rapporteur het eindrapport afronden en aanbieden aan de VN-Mensenrechtenraad in Genève.