Vernieuwing infrastructuur samen aanpakken

REGIO - In de komende tientallen jaren wordt ook in de provincie Noord-Holland veel van de infrastructuur vernieuwd. Zo staan in Noord-Holland ruim 14.500 bruggen en viaducten die grotendeels in de vorige eeuw gebouwd werden.

Deze moeten tussen nu en einde van de eeuw gerenoveerd of zelfs volledig vervangen worden. De vervanging en renovatie van alle bruggen en viaducten in Noord-Holland kost in totaal naar schatting tussen de € 15 en € 20 miljard. 

Daarnaast is de verwachting dat de overheden zelf en ook de marktpartijen mensen tekort komen. Het is een uitdaging om met minder mensen en minder middelen de basis op orde te krijgen en te houden. 

Recent voerde de provincie daarom al het gesprek met een aantal gemeenten in Noord-Holland, Rijkswaterstaat en marktpartijen om te verkennen wat er mogelijk is door samen te werken. 

De concrete vraag is om deze opgave samen op te pakken. Zo wordt gekeken naar slimmere manieren die ervoor zorgen dat geld, grondstoffen en menskracht efficiënt worden ingezet.

Gedeputeerde Olthof: “Op dit moment is vrijwel iedere brug in Noord-Holland uniek en anders opgebouwd. Als we met elkaar gaan kijken hoe we de basis van bruggen kunnen standaardiseren, kunnen we voor minder geld en met minder mensen, een groot resultaat bereiken.”

Foto: Omroep Castricum