Grote afhankelijkheid van China

China is voor Nederland de grootste leverancier van producten die kritieke grondstoffen bevatten, zoals zonnepanelen met onder meer silicium en gallium. 

Dat meldt het CBS op basis van nieuw onderzoek naar het belang van kritieke grondstoffen in de Nederlandse toeleveringsketens.

Kritieke grondstoffen zitten in een groot aantal producten en zijn onder andere nodig voor verduurzaming (bijvoorbeeld zonnepanelen) en digitalisering (bijvoorbeeld microchips).

In 2022 voerde Nederland voor 78,6 miljard euro aan producten met kritieke grondstoffen in uit China. Dat is meer dan uit Duitsland (productwaarde 48 miljard euro), de nummer twee van leveranciers. Een deel van deze Duitse producten bevatten ook weer kritieke grondstoffen uit China. 

De belangrijke positie van China bevestigt het algemene beeld dat het land een grote rol speelt in de mondiale productieketens van kritieke grondstoffen. 

Dit betreft zowel het mijnen als het verwerken van grondstoffen tot het produceren en verhandelen van goederen gemaakt met die grondstoffen. 

Zo is China voor 14 kritieke grondstoffen, zoals gallium, germanium, natuurlijk grafiet en zeldzame aardmetalen de grootste producent. Daarnaast heeft China controle over diverse mijnen in het buitenland, zoals kobaltmijnen in Congo.

Daardoor is de EU als geheel voor een groot deel van de kritieke grondstoffen, zowel onbewerkt als bewerkt, afhankelijk van import uit China.

Voorbeelden van producten gemaakt met onder andere kritieke grondstoffen met een grote invoerwaarde zijn laptops en tablets, telefoons en computers (en onderdelen).

Maar ook auto’s (en onderdelen), zonnepanelen en accu’s. Veel van deze producten komen uit China. Zeker als het gaat om laptops, tablets, telefoons en zonnepanelen.

Foto: Omroep Castricum