Toenemende energiearmoede in Noord-Holland

Huishoudens met lage inkomens hebben veel last van stijgende energiekosten, zelfs wanneer hun woningen voldoende geïsoleerd zijn. Dit is één van de conclusies van het onderzoek naar energiearmoede in Noord-Holland. Het onderzoek is uitgevoerd door TNO met subsidie van onder andere de provincie Noord-Holland.


Uit de resultaten blijkt dat in 2022 naar schatting 7,8% van de huishoudens in Noord-Holland in energiearmoede leefden: ze hebben een laag inkomen en hoge energiekosten of wonen in een huis dat niet goed geïsoleerd is. Het onderzoek laat zien dat de mate waarin verschillende huishoudens kwetsbaar zijn voor hogere energieprijzen, sterk afhankelijk is van hun inkomen, woningkwaliteit en eigendomssituatie.

De geografische spreiding van energiearmoede toont aan dat zowel stedelijke als landelijke gebieden worden geraakt. Dit benadrukt de noodzaak voor gerichte interventies op zowel gemeentelijk als wijkniveau. Uit het rapport komen Amsterdam en Zandvoort wat betreft energiearmoede naar voren als meest getroffen gebieden.

Foto: Omroep Castricum