Tentoonstelling 'Twee werelden in één wrak' in Huis van Hilde

CASTRICUM - De nieuwe tentoonstelling in het Huis van Hilde vertelt het verhaal van een in 1822 gezonken Nederlands schip op weg naar een Surinaamse plantage. Het schip was geladen met zowel werktuigen voor de tot slaafgemaakten als met luxe voorwerpen voor de Nederlandse plantage-eigenaar.

Op 1 juli is in het Huis van Hilde de tentoonstelling geopend ‘Twee werelden in één wrak, fragmenten uit een koloniaal verleden’. Omroep Castricum heeft een filmimpressie gemaakt over de tentoonstelling.

De in de tentoonstelling getoonde voorwerpen zijn aangetroffen in en bij een scheepswrak dat ongeveer twintig jaar geleden door sportduikers werd gevonden vlakbij Texel. Het schip was in 1822 vertrokken naar een Surinaamse plantage waar het werk gedaan werd door slaafgemaakten. Al snel na de afvaart is het gezonken.

De tentoonstelling toont het schrijnende contrast tussen de twee werelden op een toenmalige plantage. De tentoonstelling in het Huis van Hilde is te zien tot en met 5 maart. Het Huis van Hilde ligt achter het station van Castricum. Voor museumkaarthouders is de entree gratis.

De filmimpressie is te zien op de website van Omroep Castricum, op het YouTube-portal van Omroep Castricum en om 07:00 uur, 10:00 uur, 13:00 uur, 16:00 uur, 19:00 uur en 22:00 uur bij Omroep Castricum op televisie.

foto: Hans van Zijp