Omroepcastricum

Tata Steel laat begonnen met schoner produceren

REGIO - Tata Steel-directeur Van den Berg, zegt in een interview met NH nieuws: "Laat, maar niet te laat, is Tata Steel begonnen met schoner produceren. Daar was wel de publieke opinie voor nodig. De kritiek op het bedrijf heeft dat versneld."

Tata heeft nu een plan klaar liggen om de omgeving minder te belasten met schadelijke uitstoot en een plan om 'groen' staal te gaan produceren. Om de plannen uit te voeren, is subsidie noodzakelijk. Het nieuwe kabinet gaat daar binnenkort over beslissen.

Vrijdag verschijnt wéér een RIVM-rapport. De uitkomst van dit rapport moet duidelijk maken wat de impact van Tata is op de milieu- en gezondheidssituatie rondom Tata Steel.

"Er moet veel gebeuren en verbeteren bij Tata", vindt Van den Berg ook. "Overlast kan en mag eigenlijk niet meer. Het verhaal van stof op de waslijn was vroeger misschien normaal, maar nu niet meer."

De toekomst van het bedrijf staat op het spel. Het concern moet stof-, stank- en geluidsoverlast verminderen. Ook moet er gekeken worden naar de emissie van schadelijke stoffen op de omgeving en moet de Co2-emissie, in toekomst naar nul. Tegelijkertijd moet er goed staal gemaakt worden en met winst natuurlijk. De transmissie gaat veel geld kosten.

foto: Omroep Castricum