Tata Steel snijdt in personeelskosten

REGIO - De staalmarkt verkeert al enige tijd in zwaar weer. Om nu én in de toekomst structureel concurrerend en winstgevend te blijven, neemt Tata Steel Nederland forse maatregelen.

Om haar marktpositie te verbeteren en kosten te verminderen, is er meer nodig en moet het bedrijf ook de personeelskosten naar beneden brengen. 

De vermindering van het aantal arbeidsplaatsen is een moeilijk besluit, dat grote persoonlijke impact kan hebben op medewerkers en hun families. Het gaat om een vermindering van 800 arbeidsplaatsen in IJmuiden.

De banenreductie raakt naar verwachting ongeveer 500 vaste Tata Steel-medewerkers. Het gaat met name om mensen in management-, staf- en ondersteunende functies. 

Er wordt nadrukkelijk niet ingegrepen in de vijfploegendienst. Gedwongen ontslagen zijn niet uit te sluiten en het bedrijf gaat met de vakbonden in gesprek over een sociaal plan. 

De overige 300 arbeidsplaatsen die verdwijnen, betreft het werk van inhuurkrachten en het niet invullen van vacatures die niet direct aan de productie gerelateerd zijn. 

De maatregelen die genomen worden, zijn ook in het belang van de transformatie naar een schoner, groener en circulair staalbedrijf. Daar wordt nu én komende jaren flink in geïnvesteerd.

Foto: Omroep Castricum