Omroepcastricum

Tata Steel blijft innoveren

REGIO - De maakindustrie ontwikkelt zich continu. Tegenwoordig zijn steeds meer slimme innovaties beschikbaar die het werken in een industriële omgeving kunnen verbeteren.

Ook binnen Tata Steel wordt steeds op zoek gegaan naar de mogelijkheden om deze innovaties in te zetten om de staalproductie veiliger, duurzamer, en efficiënter te maken. Erkan Goenee houdt zich hier dagelijks mee bezig. Zo worden nieuwe technologieën door Tata ingezet om de impact van de productieprocessen op de leefomgeving nog beter in kaart te brengen.

Erkan: “Denk aan stofdetectie door middel van ‘computervisie’, een systeem dat afbeeldingen of video’s kan analyseren. Of het opsporen van geluidsbronnen door nieuwe geluidsdetectoren. Door deze innovaties in te zetten, zijn we sneller in staat problemen op te sporen en aan te pakken.”

"Nog niet zo lang geleden is ook een drone-afdeling opgezet om metingen te doen en installaties te inspecteren. Daarmee kunnen we makkelijker op plekken komen waar het altijd moeilijk of gevaarlijk was om te meten. Daarnaast worden er elektronische-neuzen gebruikt om geurbronnen op ons terrein op te sporen.”

Digitalisering helpt ook om doelstellingen op gebied van duurzaamheid te behalen. Erkan: “Een goed voorbeeld is dat je met behulp van kunstmatige intelligentie sneller processen kunt verbeteren. Zo voorkom je ‘afval’ door fouten in de productie en optimaliseer je het grondstof- en energiegebruik doordat je apparaten zo goed en precies mogelijk kunt instellen.”

“Er zijn tegenwoordig enorm veel technieken beschikbaar die ondersteunen bij de werkzaamheden. Zo is gestart met het testen van exoskeletten voor medewerkers die werken met zware objecten. Deze pakken helpen door de juiste lichaamshouding te ondersteunen en het werk te verlichten. Hierdoor wordt het optillen van zware voorwerpen veiliger en gemakkelijker.”

foto: Omroep Castricum