Taqa mag gasvelden versneld leegpompen

REGIO - Het ziet er naar uit dat gasbedrijf Taqa de aardgasproductie uit de gasvelden rondom Bergen aan Zee en Alkmaar de komende anderhalf jaar flink mag opschroeven.

Het bedrijf heeft van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat toestemming gekregen om twee keer zo veel aardgas te winnen.

Er was al toestemming om 150 miljoen kubieke meter aardgas uit de gasvelden op te pompen. Maar gasbedrijf Taqa heeft extra productie aangevraagd. Met het nieuwe besluit wordt dat nu verdubbeld tot ruim 302 miljoen kubieke meter, meldt Duinstreek Centraal.

Bergen is in het verleden al meerdere keren opgeschrikt door een aardbeving, waardoor scheuren in huizen ontstonden. Daarom is de gemeente Bergen geen voorstander van dit plan.

Het ministerie geeft toe dat met het nieuwe winningsbesluit een reële kans bestaat op aardbevingen. Maar die risico’s zijn niet groter dan in het oude winningsplan. Zij ziet daarom geen reden om de toestemming te weigeren.

Of dit alles doorgaat valt nog te bezien. Er kan tot 14 juli bezwaar worden gemaakt tegen het ministeriële besluit. Het is niet bekend of gemeente Bergen zelf bezwaar gaat maken.

foto: aangeleverd