Binnen twee jaar geen nachtvluchten meer

SCHIPHOL - Luchthaven Schiphol gaat binnen twee jaar alle nachtvluchten schrappen. De nieuwe topman Ruud Sondag heeft dat gezegd in een interview met Het Parool. Tussen middernacht en vijf uur 's ochtends vliegen er dan geen vliegtuigen meer. Tussen vijf uur en zes uur mogen er alleen toestellen landen. Ook komt er een verbod voor verouderde, lawaaiige toestellen. Alle maatregelen zijn bedoeld om geluidshinder tegen te gaan.

Volgens berekeningen van de luchthaven hebben straks 17.500 mensen minder ‘ernstige overlast’ van vliegtuiglawaai dan nu, 16 procent van het totaal aantal ernstig gehinderden. De nachtsluiting zorgt voor 13.000 minder ‘ernstige slaapverstoorden’, 54 procent minder dan nu. Dat meldt Het Parool. Hoeveel inwoners van Castricum volgens de modellen baat hebben bij de nachtsluiting van Schiphol is niet bekend.

De maatregelen worden geleidelijk ingevoerd. Eind 2025 is de nachtsluiting een feit, worden zakenjets verboden en geldt er een verbod op lawaaiige toestellen. 

Vanuit Castricum en Limmen worden veel overlastmeldingen gedaan over nachtvluchten, zo blijkt uit de jaarrapportage van het Bewonersaanspreekpunt Schiphol over 2022: er werden bijna 9000 meldingen gedaan, waarvan ruim 3200 in de nacht. Ter vergelijking, vanuit Alkmaar kwamen er in 2022 in totaal 3500 meldingen binnen, waarvan bijna 450 in de nacht. Wel namen Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland in 2020 stappen om de overlast door nachtvluchten te beperken. 

foto: Omroep Castricum