Ruim 1 op de 3 wil gezonder eten

In 2022 zei 36% van de volwassenen dat zij graag gezonder zouden willen eten. Van hen zegt 46% dat zij zich af en toe door anderen laten overhalen om iets ongezonds te eten.

Toch vind 39% het moeilijk om ongezond eten te laten staan en zegt 17% te weinig geld te hebben om gezonde producten te kopen. 

Naast degenen die aangaven graag gezonder te willen eten, liet 58% van de 18-plussers weten dat ze dit niet nodig vinden, omdat zij naar eigen zeggen al gezond genoeg eten. Verder houd 5% zich er niet mee bezig en 1% vindt gezonde voeding niet belangrijk.

Ruim de helft van mensen die graag gezonder willen eten, willen dit om de kans te verkleinen op gezondheidsproblemen of ziekten. 

Ook je lichamelijk fitter voelen wordt vaak als reden genoemd (28%). Afvallen, een mooier uiterlijk, of niet zwaarder worden is voor 10% reden om gezonder te willen eten.

Ruim de helft van de mensen die gezonder willen eten, vindt het vooral moeilijk om ‘nee’ te zeggen tegen ongezond eten als zij met anderen zijn die ongezonde dingen eten. 

Ongezond eten laten staan bij stress vindt 46% moeilijk en 43% vindt het lastig als er ongezond eten in huis is. Haast hebben of alleen thuis zijn worden elk door ongeveer een derde genoemd.

Bron: CBS publicatie Nederland in cijfers op basis van het onderzoek Belevingen.
Foto: Omroep Castricum