RIVM: schadelijke stoffen rondom Tata

REGIO - In de regio IJmond worden bewoners blootgesteld aan schadelijke stoffen. Dat concludeert het RIVM na onderzoek op verschillende locaties rondom staalbedrijf Tata.

"We concluderen dat de hoeveelheid kankerverwekkende stoffen en metalen die in dat neergedaalde stof zitten, een stuk hoger is dan op plekken waar geen staalindustrie staat", zegt onderzoeker Janneke Elberse bij de NOS. "Het risico op kanker neemt daardoor iets toe."

Met name in Wijk aan Zee heeft het RIVM verhoogde concentraties aangetroffen. Meetlocaties dicht bij het terrein van Tata Steel springen eruit. In Beverwijk, Velsen-Noord en IJmuiden zijn ook hogere concentraties gemeten, maar die zijn behalve voor lood duidelijk lager dan in Wijk aan Zee. Lood kan op lange termijn schadelijk zijn voor kinderen, ook in lage concentraties.

"De hoeveelheden die er liggen zou je niet moeten willen", zegt de onderzoeker. Toch worden de wettelijke normen die bepalen welk extra risico op kanker acceptabel is niet overschreden. Ook is niet alles bij het onderzoek betrokken, bijvoorbeeld de luchtkwaliteit die regelmatig slecht is.

In het onderzoek is vergeleken met locaties in de buurt, waaronder Castricum. De waardes verschillen in grote mate met de directe omgeving van Tata Steel.

Gedeputeerde Jeroen Olthof (PvdA) vraagt zich, na een eerste lezing van het rapport, af of de staalindustrie in de regio nog wel toekomst heeft. Dat zegt hij tegen het Noordhollands Dagblad. Hij vraagt de Rijksoverheid om strengere wetten.

Tata Steel zegt tegen de NOS het rapport te bestuderen en zegt ook dat de emissies de laatste jaren zijn afgenomen. Voor sommige stoffen is daar geen bewijs voor gevonden, aldus het RIVM. Volgende week spreekt de Tweede Kamer over de toekomst van Tata Steel.

Foto: Cees Dekker