Ribbius Peletierpenning 2022 uitgereikt

REGIO - Marie-Anne van Reijen is door de vakjury uit 36 inzendingen gekozen als de winnares van de Ribbius Peletierpenning 2022 voor haar initiatief ‘Meer vrouwen in de Politiek’.

Marie-Anne van Reijen was 6 jaar politiek actief in Amsterdam. Met de ervaring die zij daar opdeed is zij het initiatief ‘Meer vrouwen in de Politiek’ gestart. Een stichting waarmee zij onder meer 50% vrouwen in alle politieke functies wil bereiken en wil bijdragen aan een politieke cultuur die voor iedereen gelijk toegankelijk is.

Sinds 2017 begeleidt Van Reijen mentorgroepen voor vrouwen die interesse hebben in de politiek, geeft zij trainingen en lezingen en organiseert ze speeddates met politici van verschillende partijen.

Juryvoorzitter Sybilla Dekker: “De jury is van oordeel dat Marie-Anne deze onderscheiding verdient voor de manier waarop zij vrouwen stimuleert de politiek in te gaan en haar vasthoudendheid om vrouwen daadwerkelijk te laten slagen in de politieke arena”.

Vorig jaar ging de Ribbius Peletierpenning naar kamerlid Sylvana Simons, in 2020 kreeg het Purmerendse gemeenteraadslid Manja van der Weit de onderscheiding en in 2019 was Devika Partiman van ‘Stem op een Vrouw’ de eerste die de penning in ontvangst mocht nemen.

De viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht in 2019 was aanleiding voor Provinciale Staten om 5 jaar lang een onderscheiding uit te reiken aan een vrouw die zich verdienstelijk maakt voor de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek.

Provinciale Staten vernoemden de onderscheiding naar Liesbeth Ribbius Peletier. Zij was in 1946 de eerste vrouwelijke gedeputeerde van Noord-Holland en zette zich haar hele leven in voor vrouwenrechten.

foto: Marie-Anne van Reijen, gemaakt door ‘Nadia Fotografeert’