Raad steunt initiatief klimaatnoodtoestand niet

CASTRICUM - De Castricumse raad steunt het burgerinitiatief waarin wordt verzocht de klimaatnoodtoestand uit te roepen niet. Het burgerinitiatief werd gedaan door de lokale afdeling van Extinction Rebellion.

Volgens Extinction Rebellion (XR) is het noodzakelijk om de klimaatnoodtoestand uit te roepen. "Door het erkennen van de noodtoestand, kan er een doortastende en rechtvaardige klimaataanpak komen", schrijven de initiatiefnemers. Andere gemeenten en ook buitenlandse steden riepen zo'n noodtoestand al uit.

Het CDA betreurt het dat de lokale actiegroep niet zelf al initiatieven aan de gemeenteraad heeft voorgelegd. Ook denkt de partij dat de noodtoestand de democratie buitenspel zou zetten. Extinction Rebellion is een wereldwijde actiegroep, waarbij veel demonstraties en andere acties worden georganiseerd om klimaatverandering en de gevolgen op de agenda te zetten. Oplossingen zouden volgens XR van een burgerforum moeten komen.

Het CDA vindt verder dat er al veel gebeurt is op het gebied van klimaat en energie: "Bij al deze stappen is gekeken naar haalbaar, betaalbaar en uitvoerbaar voor onze inwoners", aldus lijsttrekker en fractievoorzitter Elize Bon (CDA).

In de raad was er wel steun voor het initiatief, maar niet voldoende. Steun was er van GroenLinks, D66, PvdA en de onafhankelijke gemeenteraadsleden Van Schoonhoven en Kooter.

foto: archief