Omroepcastricum

Provincie brengt staat van infrastructuur in kaart

REGIO - De provincie heeft 645 km aan wegen en 384 km fietspaden. De provincie is verantwoordelijk voor het provinciale wegennet. Zij onderhoudt de bestaande infrastructuur en legt nieuwe verbindingen aan.

Iedere dag zijn in Noord-Holland mensen op weg naar hun bestemming. De provincie helpt ze die bestemming veilig en op de afgesproken tijd te bereiken.

De provinciale wegen in Noord-Holland zijn grotendeels aangelegd tijdens de wederopbouw in de jaren ’50 van de vorige eeuw en daarom allemaal min of meer gelijktijdig toe aan groot onderhoud of vervanging. 

Gedeputeerde Mobiliteit en Bereikbaarheid, Jeroen Olthof: “We investeren ieder jaar zo’n 100 miljoen euro. Puur om de bestaande infrastructuur in stand te houden. Daarnaast willen we het makkelijker maken om de fiets, de bus of de benenwagen te pakken, de luchtkwaliteit verbeteren, geluidsoverlast verminderen en natuurverbindingen maken." 

"Dat vraagt om flinke investeringen bovenop het benodigde onderhoud. Omdat er geen geld is om al die ambities tegelijk waar te maken, moeten we prioriteiten stellen." 

De provincie heeft in de 'Investeringsstrategie Noord-Hollandse infrastructuur' van 130 wegtrajecten in beeld gebracht hoe het staat met de verkeersveiligheid voor het wegverkeer en fietsers.

Ook is de bereikbaarheid voor fietsers, doorstroming van wegverkeer, doorstroming van busverkeer, het effect op de leefomgeving en kansen voor de natuur in kaart gebracht. 

Op 15 maart 2023 zijn er Provinciale Statenverkiezingen. De nieuwe coalitie bepaalt welke factoren het zwaarst wegen bij het prioriteren van toekomstige infra-projecten. 

Foto: Omroep Castricum