Priester Veldt mag weer kerkdiensten geven


LIMMEN - De in Limmen geliefde priester Jan Veldt mag weer kerkdiensten draaien in de Corneliuskerk. Vanwege zijn homoseksualiteit verbood het Bisdom hem eind vorig jaar voor te gaan in eucharistievieringen. 

De strijdbare negentig jarige priester tekende daarop beroep aan, waarna kerkelijke rechtbank de sancties heeft ingetrokken.

Priester Jan Veldt werd in 1960 ingewijd als priester. Hij is al een tijdje met pensioen, maar hij blijft graag gezien in de Corneliuskerk van Limmen. Daarom wordt hij regelmatig gevraagd eucharistievieringen te begeleiden.

Volgens het Bisdom zou hij de katholieke leer en leefstijl onvoldoende ondersteunen als 'founding father' van de stichting RK homo-emancipatie. In 2022 besluit het bisdom van Haarlem-Amsterdam daarom de missen van de gepensioneerde priester te verbieden. 

"En dat na dat ik tot mijn pensioen celibatair geleefd heb", vertelt Veldt aan NH Nieuws. "Pas toen ik ergens in de 70 was, heb ik een hele sympathieke man ontmoet. We hadden een klik en dat groeide uit tot een hele fijne relatie."

De eerstvolgende eucharistieviering mét priester Veldt is op 26 november. Kerkgangers moeten dus nog even geduld hebben.

Foto: Priester Jan Veldt (midden) op zijn 90 jarige verjaardag