Plannen voor Kerkplein gepresenteerd.

CASTRICUM – Al sinds 2016 zijn er plannen voor een nieuwe inrichting van het Kerkplein met daarachter de eeuwenoude Dorpskerk uit 1200, het oudste monument in Castricum.

Nu zijn er opnieuw plannen gepresenteerd en deze plannen worden op 26 februari in de raadscommissie besproken, met de mogelijkheid om in te spreken. Het uiteindelijke besluit valt waarschijnlijk op donderdag 14 maart, zo is de verwachting.

Verantwoordelijk wethouder Roel Beems deed de bestuurlijke aftrap en memoreerde daarbij aan de afspraken uit het coalitieakkoord, waarin de gemeente de regie neemt in de plannen voor wat betreft de leefbaarheid en veiligheid, in samenspraak met ondernemers in het Dorpshart en het tegengaan van de leegstand in het Dorpshart.

Marcel Arens van de gemeente Castricum en projectleider Corné van der Steen begonnen daarna met een positief verhaal over de plannen voor de upgrade van het Kerkplein.

Marcel schetste de ingrepen die nodig zijn om er een aantrekkelijk Kerkplein van te maken, waarbij de kerk meer in het zicht komt, daarvoor moeten er zeker drie bomen verdwijnen, om het monument meer zichtbaar te maken.

Projectleider Corné van der Steen ging in deze presentatie vervolgens meer in op de details, zoals uitvoering van het hekwerk, nostalgische openbare verlichting en de bestrating, waarbij in de plannen ook een nostalgische waterpomp voorkomt, die misschien zelfs water kan geven.

De begrootte kosten bedragen totaal ongeveer 1,3 miljoen euro, waar reeds een reservering voor gedaan is.

Foto ter illustratie. Foto: Aart Tóth