Omzet industrie gestegen

In het eerste kwartaal van 2023 was de omzet van de industrie 4,1 procent hoger dan een jaar eerder. Dat was minder dan in de eerdere kwartalen de afgelopen twee jaar. 

Wel zijn de omzetverwachtingen voor 2023 positiever dan in het voorgaande kwartaal. Industriële producenten verwachten in het tweede kwartaal van 2023 een hogere omzet te behalen. 

De binnenlandse en de buitenlandse omzet van industriële producenten waren in het eerste kwartaal respectievelijk 6,0 en 2,9% hoger dan een jaar eerder. De binnenlandse en buitenlandse afzetprijzen waren 7,7 en 6,6% hoger. 

De omzet van de voeding- en genotmiddelenindustrie steeg met 20,3% aanzienlijk harder dan de andere branches in de industrie. 

Sommige branches in de industrie zetten minder om ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. Vooral de raffinaderijen en chemie (-8,6%) en metaal (-3,2 procent). Dat terwijl de afzetprijzen in deze branches stegen met respectievelijk 0,6% en 4,9%.

De omzet van de drankenindustrie steeg met 21,7% en de voedingsindustrie met 20,6%. De afzetprijzen in deze deelbranches zijn gestegen. In de drankenindustrie met 14,4% en in de voedingsindustrie met 15,4%. 

De afzetprijzen stegen met 15,5% het hardst in de hout- en bouwmaterialenindustrie. De afzetprijzen in de raffinaderijen en chemie stegen het minst. 

Bron: CBS
Foto:  Omroep Castricum