Nieuwe burgemeester Castricum moet eerder stoppen op Terschelling

WEST-TERSCHELLING - De beoogde nieuwe burgemeester van Castricum, Caroline van de Pol, wordt op Terschelling met verlof gestuurd. Dat heeft de Friese commissaris van de Koning Arno Brok laten weten in een brief aan de gemeenteraad van het eiland. De gemeenteraad van Terschelling had geen vertrouwen meer nadat Van de Pol een vergadering over de bestuurscultuur op het eiland verliet na de bekendmaking van haar voordracht in Castricum.

Per 2 januari zal Van de Pol met verlof worden gestuurd en zal de commissaris van de Koning een waarnemer aanstellen. De politieke verhoudingen op Terschelling zijn al geruime tijd verstoord. De raad nam in september 2022 al een motie van wantrouwen aan tegen de burgemeester, maar de commissaris besloot toen om dat verzoek niet in te willigen. In plaats daarvan werd aangestuurd op een verbetertraject. De voorlopige uitkomsten werden besproken in de gemeenteraadsvergadering waarin de voordracht van Van de Pol in Castricum bekend werd. Commissaris Brok schrijft het hoogst ongelukkig te vinden dat de burgemeester na de kennismaking met de Castricumse raad niet terug kwam om de vergadering van Terschelling af te maken. 

De Castricumse gemeenteraad heeft laten weten nog steeds achter de voordracht van Van de Pol te staan. De beoogde beëdiging vindt eind maart plaats.