“Mijn kinderen zijn in mijn hart geboren”

REGIO - Bij Pride Amsterdam varen 26 inwoners van Noord-Holland mee op de provincieboot. Door tijdens de botenparade op 6 augustus hun verhaal te delen willen ze bijdragen aan meer acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap.

Ellen (59) uit Castricum doet mee en deelt nu al haar verhaal: “Nog altijd leer ik om mezelf te accepteren. Dat het goed en gewoon is zoals ik ben.”

“Ik ben geboren met het Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRK of MRKH) syndroom. Dat valt onder intersekse en betekent dat ik ben geboren zonder baarmoeder en vagina. Je ontwikkelt je als een normale vrouw, alleen inwendig ontbreekt er iets. De uitwendige geslachtsdelen zijn wel aanwezig. Met andere woorden: ik ben geboren als vrouw, alleen voldoet mijn lichaam niet aan de normatieve definitie van een vrouw zoals de maatschappij die hanteert."

"Toen ik op mijn 19de hoorde dat ik het MRKH-syndroom had, stortte mijn wereld in. Ik voelde me een vrouw, maar niet volledig. Vooral het stuk dat ik geen kinderen kon krijgen, vond ik heel zwaar. Mijn kinderwens was groot."

"In de loop der jaren heb ik MRKH langzaam een plek gegeven. Ik ben geopereerd, waarbij een vagina is gecreëerd. Dit had een flinke emotionele impact, maar ik heb er geen spijt van. Uiteindelijk heb ik 2 prachtige kinderen geadopteerd, uit Brazilië. Inmiddels is mijn zoon 25 en mijn dochter 30 jaar." Ik zeg altijd: "Mijn kinderen zijn in mijn hart geboren. "En zo voelt dat ook."

"Bij veel mensen, inclusief artsen, ontbreekt het aan kennis over MRK en MRKH. In Nederland heeft 1 op de 5.000 mensen het syndroom, maar het wordt door medici nog niet altijd herkend."

Foto:  Pride Amsterdam / Jeroen Ploeger (aangeleverd)