Afspraken voor meer woningen in Castricum

CASTRICUM - De gemeente Castricum, wooncorporatie Kennemer Wonen en de Centrale Huurderskoepel intensiveren hun samenwerking om problemen op de huurwoningmarkt sneller aan te pakken. 

De woningnood is hoog, doorstroming stokt en wachtlijsten zijn lang. De partijen hebben prestatieafspraken gemaakt voor de jaren 2024 - 2027 om samen te zorgen voor meer huurwoningen in Castricum.

Nieuw is dat de partijen voor het eerst meerjarige afspraken hebben gemaakt. Deze zijn op 7 december in Heiloo ondertekend.

Krista Walter (bestuurder Kennemer Wonen), Paul Slettenhaar (wethouder wonen), Falgun Binnendijk (wethouder sociaal domein) en Gerda Kuyper-Bruschke namens de Huurderskoepel hebben voor de samenwerking getekend. 

Ook met de gemeenten Bergen, Uitgeest en Heiloo heeft Kennemer Wonen meerjarige prestatieafspraken vastgelegd, voor de bouw van betaalbare en duurzame woningen. 

Krista Walter: "Wij zijn ontzettend blij met deze meerjarige afspraken. Er moet nog veel werk worden verzet, maar we doen dat samen. Samen maken wij het verschil!"

De gemeente Castricum heeft circa 1.800 woningen in de programmering ( zie www.plancapaciteit.nl) staan tot 2030. De inzet is minimaal 30% sociale huur. Kennemer Wonen levert in deze bestuursperiode ongeveer 130 woningen op. De gemeente en Kennemer Wonen spannen zich in voor het versnellen van processen en procedures. 

Eén van de afspraken is daarnaast dat de gemeente en Kennemer Wonen gedurende de looptijd van deze prestatieafspraken zo’n 40 middeldure huurwoningen realiseren op de locatie Koekoeksbloem. 
Ook verkennen ze gezamenlijk de mogelijkheid tot het uitbreiden van het woningaanbod op andere locaties.

Op het gebied van duurzaamheid zijn eveneens afspraken vastgelegd. In Castricum bereidt Kennemer Wonen tot en met 2027 zo’n 165 bestaande woningen voor op een gasloze toekomst. 

Om te zorgen dat huurders optimaal profiteren van de verduurzaming van hun woning, worden isolatiemaatregelen zonder huurverhoging voor de huurder uitgevoerd. Huurders worden nog geïnformeerd over de verduurzamingsmaatregelen en wat deze betekenen voor de woonlasten en het wooncomfort.

Foto: aangeleverd