Lokaal Vitaal grootste partij, winst voor GroenLinks, VrijeLijst, Forza en PvdA

CASTRICUM - Bij de gemeenteraadsverkiezingen is Lokaal Vitaal de grootste partij van Castricum geworden. De fusiepartij van CKenG en GDB behaalde net iets meer stemmen dan de losse partijen in 2018. Winst was er voor GroenLinks, de VrijeLijst, Forza! en PvdA. Zij wonnen allemaal een zetel. Het CDA verliest er twee en ook de VVD moet een zetel inleveren.

De uitslagenavond begon gelijk met de uitslagen van de stembureaus die op maandag en dinsdag al open waren. Deze stemmen zijn namelijk woensdagochtend al geteld. Daarna druppelden de stembureaus binnen, totdat iets na elven de uitslag definitief werd.

Drie partijen zijn, qua stemmenaantal, redelijk stabiel gebleven. Lokaal Vitaal, de VVD en D66 noteerden nauwelijks verschil.

De VVD verloor haar restzetel. De winst voor PvdA en GroenLinks is enigszins opvallend, ondanks het niet meedoen van de SP is er toch een extra zetel bijgekomen.

63% van de Castricummers trok naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen, dat is ietsje lager dan vier jaar geleden. Het landelijk opkomstcijfer was donderdagochtend na de verkiezingen nog niet bekend.