Liander plaatst wekelijks 60 nieuwe transformatorhuisjes

REGIO - Eén van de gevolgen van de energietransitie is dat steeds meer mensen laadpalen, zonnepanelen en warmtepompen willen aansluiten. Dat zorgt voor problemen op het elektriciteitsnet.

Daarom plaatst Liander elke week zo’n zestig nieuwe transformatorhuisjes. Dit is tot 2030 nodig om de laagspanningsnetten uit te breiden en te verzwaren. Om dit voor elkaar te krijgen, komt Liander met een nieuwe werkwijze: de buurtaanpak. Dit betekent dat het elektriciteitsnet in een hele buurt in één keer wordt versterkt.

Door meer huisjes tussen de kabels te plaatsen, worden de kabels korter en wordt het energienet krachtiger. In Beverwijk gaat deze nieuwe werkwijze van start.

Liander plaatst hier het komende jaar tien nieuwe transformatorhuisjes en gaat dit de komende jaren in het hele verzorgingsgebied doen. Op dit moment heeft Liander ongeveer 35.000 transformatorhuisjes. De verwachting is dat dit aantal in 2040 is verdubbeld.

Omdat Liander niet alle buurten tegelijk kan aanpakken, is het nodig verduurzamingsplannen van gemeenten, woningbouwverenigingen en consumenten goed op elkaar af te stemmen. Door sneller, slimmer en meer samen te werken, wil de netbeheerder uiteindelijk 3500 huisjes per jaar plaatsen.

foto: Omroep Castricum