Kap dennenbos Bergen aan Zee gestart

REGIO - Maandag 13 november is PWN gestart met het verwijderen van 16,2 hectare dennenbos in Bergen aan Zee. Daarna wordt ook een deel van de bovenste stikstofrijke en zure strooisellaag verwijderd.

De dennenbomen vormen een windscherm vlak aan de kust waardoor de invloed van zout en wind richting het achtergelegen gebied ‘Het Lange Vlak’ wordt tegengehouden. Deze dynamiek is cruciaal voor gezonde duinen en nodig om het negatieve effect van stikstofneerslag tegen te gaan.  

De dennenbomen worden hoofdzakelijk machinaal verwijderd met een harvester en op sommige locaties met een telekraan. Dat is een speciale kraan die op afstand en van bovenaf de dennenbomen kan weghalen. Gezonde loofbomen kunnen hierdoor blijven staan.

Eerder dit jaar is de kwaliteit van de dennenbomen getest bij een houtverwerkingsbedrijf. Uit de test blijkt dat het hout van uitstekende kwaliteit is. 

De dennen worden dan ook zo duurzaam mogelijk gebruikt. De bomen die in Bergen aan Zee verdwijnen, worden middels herplant elders in de provincie Noord-Holland gecompenseerd. 

Foto: Omroep Castricum