Sybrand en Mariet 60 jaar getrouwd, geen dag spijt van gehad

CASTRICUM  – Het begon allemaal ruim 60 jaar geleden in Avenhorn in de polder De Mijzen, gelegen tussen Schermerhorn en Avenhorn.

Sybrand (1939) en Mariet (1940) werden opgevoed in een Katholiek gezin en bij het regelmatige kerkbezoek kwamen ze elkaar al tegen. Sybrand werd via het jeugdkoor, zelfs misdienaar in de plaatselijke kerk. Op wat latere leeftijd werd met vrienden het café bezocht., wat tijdens de vastentijd niet mogelijk was, omdat de cafés dan gesloten waren.

De vriendengroep van Sybrand zaten echter niet stil en vroegen dispensatie aan, om toch even de remmen wat los te kunnen gooien en organiseerden een dansavond. Op die avond kwam ook Mariet en werd meteen door Sybrand ten dans gevraagd tijdens een Quickstep, waarbij de vonk oversloeg. Na een leuke verlovingstijd stapten ze op 20 november 1962 in het huwelijksbootje.

Sybrand volgde wat opleidingen om aan een baan te komen en zocht een leerplaats in een boekwinkel, wat helaas niet beschikbaar bleek. Als noodgreep werd hij zelfs een tijdje melkboer, maar door een samenloop van omstandigheden kwam hij  langs een winkel in Velsen-Noord, die te koop stond. Dat werd de eerste vestiging van Boekhandel Laan van Sybrand en Mariet. In het gezin werden vervolgens Ad, Pierre en de tweeling Hans en Mariet geboren, terwijl er intussen nu ook al acht kleinkinderen zijn.

In Castricum was  een boekhandel van 'juffrouw'  Smit gevestigd, die stopte met werken en zodoende konden Sybrand en Mariet deze zaak in de Burgemeester Mooijstraat overnemen, waar hun zoon Hans inmiddels een prachtige zaak heeft opgebouwd. Sybrand en Mariet komen er nog regelmatig met veel plezier langs.

Eenstemmig laten zij weten, “Geen dag spijt te hebben gehad van hun huwelijk”, nu dus al 60 jaar lang. Burgemeester Toon Mans kwam met een prachtig bloemstuk op bezoek, om de felicitaties over te brengen,  waarna er onder het genot van gebak leuke herinneringen werden opgehaald.

Het gezellige feest in Johanna's Hof is inmiddels achter de rug, waar Sybrand en Mariet met veel plezier op terugkijken 

Foto: Aart Tóth