Grote pakkans negeren roodlicht overweg

CASTRICUM – ProRail wil in onze regio 22 gemeenten van flitscamera's voorzien bij de spoorwegovergangen. Dit zal vooral gebeuren bij spoorwegovergangen waar de verkeersregels relatief vaak worden overtreden door het passerende verkeer en het risico groot is op (bijna) aanrijdingen. Hiervoor heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een budget beschikbaar gesteld. 

De voorbereidingen van het project zijn inmiddels gestart. Van de 22 gemeenten in onze regio, worden er in Castricum op de Vinkebaan en de Beverwijkerstraatweg flitscamera’s geplaatst.

Volgens spoorbeheerder ProRail rijdt het verkeer nog veel te vaak de spoorwegovergang over, wanneer de rode knipperlichten zijn aangegaan en de slagbomen gaan sluiten. 

Om dit levensgevaarlijke misbruik in te dammen plaatst ProRail in samenwerking met het Openbaar Ministerie ‘flitscamera’s’ bij de betreffende spoorwegovergangen. Daarbij zijn de camera’s zo ingesteld, dat alleen de misbruiker helder in beeld komt, om zodoende de privacy van overige weggebruikers te waarborgen.

Vanaf begin 2022 is ProRail al bezig om deze camera’s te installeren, waarna een proefperiode begon, waarbij eerst werd gewaarschuwd en vervolgens werden er boetes uitgeschreven, waarna de roodlichtovertredingen met maar liefst 50% terugliepen.

Als je als voetganger of fietser nu denkt, lekker buiten schot te blijven, omdat je niet voorzien bent van een kenteken, kan je dat wel vergeten. Boa’s van ProRail zullen bij verrassing herkenbaar en onherkenbaar controles uitoefenen en bij een overtreding een proces-verbaal opmaken.

Foto: Aart Tóth