Gedeputeerde Zaal ondertekent tuinbouwpact

REGIO - Gedeputeerde Ilse Zaal heeft tijdens de jaarlijkse conferentie van het Europees ERIAFF-netwerk samen met een aantal andere Europese partijen een tuinbouwpact ondertekend.

De thema’s in het pact zijn onder andere het verduurzamen van de sector, door bijvoorbeeld CO2 reductie en het verminderen van watergebruik. Maar ook door circulaire bedrijfsvoering met minder afval, minder gebruik van plastic en het verbeteren van transport.

Ilse Zaal was daarvoor in Thessaloniki, Griekenland waar zij een presentatie gaf over de Nederlandse tuinbouwsector en de voedselvisie.

Ilse Zaal: “Ik heb de conferentie aangegrepen om ook iets te vertellen over de Noord-Hollandse voedselvisie. Hoe wij met de hele voedselketen willen werken aan een duurzaam voedselsysteem."

"Een belangrijk onderwerp in de voedselvisie is de eiwittransitie. Daarbij draait het om de omslag naar een voedselpatroon met meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten. Deze omslag maakt mogelijk dat de groeiende en qua eetgedrag veranderende wereldpopulatie op een duurzame wijze voorzien kan worden van voldoende voedsel."

"De overheid heeft in 2020 een Nationale Eiwitstrategie (hierna NES) ontwikkeld, die er onder andere naar streeft om de Europese afhankelijkheid van de import van eiwitrijke gewassen te verminderen."

"Nederland kan hier, binnen en buiten de landsgrenzen, een bijdrage aan leveren door bijvoorbeeld meer eiwitrijke gewassen te telen en meer eiwitten uit bronnen zoals algen, zeewier en insecten te halen."

De provincie Noord-Holland heeft onlangs samen met een aantal andere partijen opdracht gegeven voor een onderzoek naar eiwittransitie in Noord-Holland.  

foto: Omroep Castricum