Experiment met gasloze woningen in de ijskast

CASTRICUM - De gemeente staakt het experiment om woningen de komende jaren van het gas af te halen. Dat vertelt Roel Beems (CKenG) aan journalist Rens Blom van de nieuwsbrief Nieuws uit Castricum. Het idee was om de komende tien jaar 3200 van de 16000 woningen van het gas af te halen in de wijken Noord-End, Santmark, Castricum Zuid en de Woude.

Een meerderheid van de gemeenteraad oordeelt dat vergelijkbare experimenten in andere gemeenten mislukt zijn, onder andere omdat huiseigenaren niet verplicht zijn om mee te werken.

Het besluit om het experiment tot 2025 in de ijskast te zetten, komt ook omdat de gemeente moet bezuinigen. Beems verwacht dat de gemeente met deze maatregel tussen de 100 en 200 duizend euro per jaar bespaart. CKenG, GDB, VVD en het CDA werden het eerder eens over een omvangrijk pakket aan bezuinigingen. GroenLinks en D66 waren de grootste tegenstanders en gebruikten woorden als "rechtse machtsgreep" en "een botte bijl". De reserve voor duurzaamheid werd teruggebracht naar 0 euro in de bezuinigingsvoorstellen.

Na 2025 is het wel weer mogelijk om woningen van het gas af te halen. "Bij bewezen succes kunnen we als Castricum alsnog aanhaken", aldus Roel Beems tegen Blom.