Energie opwekken langs de A9

CASTRICUM - Verschillende gemeenten hebben de mogelijkheden voor energieopwekking langs de snelweg A9 onderzocht. 

In 2019 publiceerde de Nederlandse regering het Klimaatakkoord. Een van de afspraken is dat 30 energieregio’s onderzoeken hoe zij kunnen voldoen aan de afspraken en duurzaamheidsopgave van het Klimaatakkoord.

Elke regio heeft een Regionale Energiestrategie (RES). Onderdeel van de RES in onze regio is de opwekking van 35 TWh hernieuwbare energie in 2030. Dit zou mogelijk deels kunnen met energieopwekking op rijksgrond langs de A9. Dat is met een voorverkenning onderzocht.

De gemeenten Castricum, Uitgeest, Heiloo, Heemskerk en Alkmaar hebben deelgenomen aan deze voorverkenning die in het voorjaar van 2022 van start is gegaan.

De voorverkenning is in samenwerking met de provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Rijksvastgoedbedrijf en netbeheerder Liander uitgevoerd.

De gemeente Castricum wil die mogelijkheden graag samen met omwonenden, inwoners en andere belanghebbenden bespreken. Dit gebeurt tijdens een participatieavond op woensdag 28 juni in hotel Van der Valk aan de Geesterweg 1a in Akersloot. De bijeenkomst begint om 19.30 uur.

Foto: Omroep Castricum