En de juiste naam is ......

CASTRICUM  – Iedere Castricummer weet niet beter of het pleintje in ons dorp, met de Kastanjeboom en veel horecaondernemers er omheen, het ‘Horecapleintje’ heet.  In ieder geval wordt het zo in de volksmond genoemd,  zeker met het afspreken, ‘ik zie je op het horecapleintje’, met de nadruk op pleintje.

Het is immers niet echt een plein, maar een ultra klein pleintje, zonder veel uitstraling, waar veel horeca gevestigd is.

Het veranderde in 2017, met de toenmalige wethouder Kees Rood, met het benoemen van de naam van het bewuste pleintje. Het "' Horecapleintje"  werd officieel uitgeroepen tot het ‘Dorpsplein’ en zou in de plannen van project ‘Versterking Winkel- Verblijfsgebieden’ verder onder handen worden genomen. 

Ondanks de officiële aankondiging van de naamgeving ‘Dorpsplein’ is deze na zes jaar nog steeds niet terug te vinden in de gemeentelijke straatnamenlijst. In Persberichten vanuit de gemeente werd rondom 5 mei gesproken over festiviteiten op het ‘Horecaplein’, dus vroegen wij om opheldering. De postadressen van de horeca op het "Horecapleintje" , dan wel " Dorpsplein", is de Dorpsstraat, om het nog wat ingewikkelder te maken.

De vraag werd via afdeling Communicatie doorgespeeld naar de afdeling ‘Adressenbeheer’ en het was even wachten op een antwoord uit Alkmaar. Uiteindelijk blijkt de officiële naam ‘Dorpsplein’ te zijn, omdat dit via een straatnaambordje ook zo is aangegeven.

Natuurlijk blijkt ‘Horecapleintje’ meer aan te slaan, zeker in persberichten, maar geen probleem hoor, wie de gezelligheid zoekt, weet het zonder meer te vinden.

Foto: Aart Tóth