Omroepcastricum

Elektriciteitsnetwerk steeds voller

REGIO - Het elektriciteitsnetwerk raakt op steeds meer plekken ‘vol’. Maar wat betekent die krapte op het elektriciteitsnetwerk? En wat is er nodig om het probleem op te lossen?

Het elektriciteitsnetwerk dat er nu ligt, is ontworpen om elektriciteit te transporteren van grote energiecentrales naar de gebruikers. Maar dat past niet meer bij de huidige situatie.

De vraag naar elektriciteit neemt fors toe. Er komen steeds meer woningen bij en bedrijven starten of breiden uit. Daarnaast elektrificeert en digitaliseert de samenleving in hoog tempo. Dat vraagt veel stroom en ruimte op het elektriciteitsnet.

Er wordt op steeds meer plekken elektriciteit opgewekt, bijvoorbeeld in windmolenparken en zonneweiden of bedrijven en inwoners met zonnepanelen. Al die elektriciteit moet door het bestaande netwerk, verdeelstations en transformatorhuisjes.

Ruben van Loon, regiomanager bij netbeheerder Liander, vertelt: "In Nederland is het elektriciteitsnetwerk van hoge kwaliteit, waardoor het bijna nooit fout gaat en we niet zomaar zonder elektriciteit zitten. Maar bij onder meer Amsterdam en Alkmaar zien we nu dat het knelt, doordat de vraag te groot is en de kabels daar niet op zijn berekend."

Volgens Van Loon is het grootste probleem op dit moment dat groot verbruikers op sommige plaatsen niet meer aangesloten kunnen worden op het net. Voor woningeigenaren zijn nog geen wachtlijsten.

Toch ziet Liander dat ook hier het elektriciteitsnet snel drukker wordt. Mensen met zonnepanelen op het dak van hun huis ervaren nu al incidenteel dat de panelen op zeer zonnige momenten worden uitgeschakeld.

Om in de toekomst toch iedereen van energie te kunnen blijven voorzien, moet het elektriciteitsnet worden verzwaard. Zo moeten er in Noord-Holland tientallen verdeel- en transformatorstations om- of bijgebouwd worden.

foto: Omroep Castricum