Eerste waterstof-bunkervergunning van Nederland

REGIO - De eerste waterstof-bunkervergunning van Nederland is verleend voor de haven van IJmuiden. Met deze vergunning kan Windcat Workboats in de zeehaven van IJmuiden het schip de Hydrocat 48 van waterstof voorzien als brandstof.

Het bunkeren (tanken) van waterstof voor schepen wordt gezien als een belangrijke ontwikkeling voor de verduurzaming van de havens van IJmuiden en Amsterdam én de scheepvaart. Het varen op waterstof draagt bij aan de ambitie van de provincie Noord-Holland om in 2050 klimaatneutraal te kunnen zijn.

Samen met Omgevingsdienst IJmond, Zeehaven IJmuiden NV en Port of Amsterdam heeft Windcat Workboats onderzocht wat er nodig is om het veilig bunkeren van waterstof mogelijk te maken.

Dit resulteerde in een vergunningverlening van Omgevingsdienst IJmond namens gemeente Velsen voor het tanken van schepen met waterstof.

Willem van der Wel, directeur Windcat Workboats: “Met deze vergunning is een belangrijke stap gezet om waterstof als brandstof voor schepen te kunnen gebruiken en daarmee ook deze industrie te vergroenen."

"Het bunkeren van waterstof voor de scheepvaart is een nieuwe ontwikkeling, waardoor het vergunningsproces niet makkelijk was. Met deze eerste waterstof-bunkervergunning verwachten we het gebruik van waterstof als groene brandstof te kunnen versnellen.”

bron: www.scheepvaartkrant.nl/nieuws/eerste-waterstof-bunkervergunning-van-nederland
foto: Omroep Castricum