Duinbrand in Heemskerk onder controle

REGIO - De duinbrand tussen Wijk aan Zee en Heemskerk is onder controle. Dat meldt NH Nieuws na contact met de Veiligheidsregio Kennemerland. Maandagmiddag brak de brand uit in het natuurgebied. Vanwege de droogte is de brandweer meteen groot uitgerukt.

Er stond zo'n 100 vierkante meter natuur in brand. "Het vuuroppervlak verspreidde zich snel. Daarna waren er veel smeulbranden en dan zijn we nog lang bezig met blussen. Je weet namelijk niet zeker of het bij smeulbranden blijft, er moet veel water op om zeker te weten dat het vuur echt uit is," vertelt de woordvoerder van de Veiligheidsregio tegen NH Nieuws. Het nablussen zal maandagavond nog uren in beslag nemen.

Door klimaatverandering is er vaker extremer weer en komen er hogere temperaturen voor. De aanhoudende droogte vergroot het risico op natuurbranden. De Veiligheidsregio Kennemerland denkt hierover na en zet materialen zo efficiënt mogelijk in, laat de Veiligheidsregio aan NH Nieuws weten.

Wat moet je doen bij een natuurbrand?

  • Vlucht naar de openbare weg, een groot verhard terrein of de bebouwde kom.
  • Loop dwars op de brand. Dat betekent dat je niet voor de brand uitloopt en niet richting de brand loopt. Komt de brand uit het zuiden, loop dan niet richting het noorden, maar richting het oosten of westen. Zo verklein je de kans dat de brand je inhaalt.
  • Help andere mensen naar een veilige plek.
  • Bel 112 en geef de locatie van de brand zo precies mogelijk door. Kijk in je omgeving of je herkenningspunten ziet, zoals een ANWB-wegwijzer. Dit kan de brandweer helpen om zo snel mogelijk de juiste plek te vinden.

Foto's: Inter Visual Studio