Druk op woningmarkt blijft ook in Castricum hoog

REGIO - De lichte afkoeling op de woningmarkt door dalende huizenprijzen eind 2022, heeft geen effect op de woningdruk in veel Nederlandse gemeenten. 

Over heel 2022 gezien steeg de gemiddelde koopsom met 11% tot bijna 429.000 euro. Daarnaast daalde landelijk het aantal transacties van bestaande koopwoningen met 15% tot 192.985. 

Ook groeide landelijk gezien het woningtekort. De druk op de woningmarkt is ook in 2022 alleen maar groter is geworden. In Amsterdam, Utrecht en Bloemendaal is de woningmarkt al jaren verhit. 

Dit jaar is de relatieve woningdruk sterk toegenomen in de regio Zaanstreek en IJmond. Dit laat de Hittekaart Woningmarkt regio Noord-West 2023 zien, die BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling heeft uit gebracht.

De meest verhitte gemeenten zijn: 1. Amsterdam, 2. Utrecht, 3. Bloemendaal, 4. Laren, 5. Haarlem, 6. Blaricum, 7. Amstelveen, 8. Haarlemmermeer, 9. Zaanstad,  10. Gooise Meren.

De sterkste regionale stijgers ten opzichte van het jaar ervoor zijn: Castricum, Uitgeest, Wormerland, Drechterland en Stede Broec. De gemeenten Heiloo, Bergen (NH.), Waterland, Aalsmeer en Stichtse Vecht behoren tot de sterkste dalers in de regio.

Op: www.bpd.nl/hittekaart-2023/ vindt u meer informatie en de interactieve versie van de Hittekaart 2023.

Foto: Omroep Castricum