Dilvis Akersloot levend erfgoed

AKERSLOOT - In het kader van de Open Monumentendagen die in Castricum op de planning staan voor 9 en 10 september, bezocht wethouder Valentijn Brouwer met een aantal bevlogen erfgoedvrijwilligers Dilvis in Akersloot.

Het thema van de Open Monumentendag is dit jaar ‘Levend Erfgoed’. Ambachten behoren ook tot dit thema.  Het familiebedrijf Dilvis, dat al meer dan 150 jaar bestaat, is een ambachtelijk visbedrijf dat het visrecht op het Alkmaardermeer bezit. 

Het bedrijf gebruikt traditionele technieken, zoals bij het vissen op paling en het roken op eikenhout. Kennis die al generaties doorgegeven wordt.

Koen en Hein Dil leiden de bezoekers langs diverse onderdelen van het bedrijf. De historische zwartgeteerde boetschuur, waar al honderden uren lang vissers netten hebben geboet, de bassins met paling, en natuurlijk de rokerij. 

Het wordt goed duidelijk dat het ambacht van het familiebedrijf verder gaat dan alleen het roken. Het gaat ook om het samen optrekken met de natuur, het herkennen van het weer, en de zorg voor het Alkmaardermeer.

Wethouder Brouwer die naast erfgoed ook wethouder duurzaamheid is, interesseert zich met name in dat laatste en vraagt naar de veranderingen in de visstand. 

Het antwoord is: "Niet één jaar is hetzelfde. Daarom vist het bedrijf duurzaam, met aandacht voor de ecologie van het meer. Dat blijkt het beste, voor het bedrijf én voor de natuur."

Foto: Koen en Hein Dil met wethouder Brouwer (aangeleverd)