Dementie treft 1 op de 10 in 2050

REGIO - Momenteel heeft 1 op de 15 senioren in Noord-Holland dementie. Dit aantal zal in de toekomst alleen maar toenemen.  Dit en meer blijkt uit onderzoek van Zuster Jansen op basis van data van Alzheimer Nederland, Kenniscentrum Vektis en het CBS. 

Het aantal 65-plussers met deze hersenziekte in Noord-Holland zal in 2050 zijn oplopen tot ruim 1 op de 10. Het gaat dan om ruim 82.000 senioren die naarmate de dementie verder vordert, intensieve zorg nodig zullen hebben. 

Een groot verschil vergeleken met het huidige aantal van 38.000 senioren met dementie in de provincie. De provincie Noord-Holland staat daarom voor een enorme uitdaging.

Het aantal mensen met dementie is in verhouding gelijk aan het landelijk gemiddelde. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. 
Voor de gemeente Laren wordt de minst positieve voorspelling gedaan. Mede door vergrijzing is hier naar verwachting 1 op de 5 senioren dementerend in 2050. 

De gemeenten Bloemendaal en Bergen komen ook slecht uit de voorspelling. In deze twee gemeenten zal tegen die tijd naar verwachting 1 op de 7 senioren dementie hebben. 

De cijfers voor Blaricum, Diemen en Uitgeest, zijn het meest gunstig. Hier zal 1 op de 13 inwoners van 65 jaar en ouder kampen met dementie in 2050. In Castricum gaat het om 1 op de 11 inwoners.

Bron: www.zusterjansen.nl
Foto: Alzheimer Nederland