Cruiseschip voor opvang asielzoekers aangekomen

REGIO - Woensdagochtend 21 september heeft cruiseschip de Silja Europa aangelegd bij de VOB-kade in Velsen-Noord. Het schip biedt vanaf oktober onderdak aan circa 1.000 asielzoekers en statushouders. Gemeente Velsen draagt zo bij aan goede en tijdelijke opvang voor asielzoekers, nu de asielzoekerscentra in Nederland overvol zitten.  

Met de gemeente Velsen is afgesproken dat er 1.000 asielzoekers komen voor een periode van een half jaar. De gemeente Velsen heeft aangegeven dat er voor een beperkte periode van 30 dagen maximaal 1.200 mensen op het schip mogen verblijven. Op het schip worden geen asielzoekers uit veilige landen opgevangen. Voor de rest geldt zoals in elk AZC dat asielzoekers overal vandaan kunnen komen.

Asielzoekers wonen en leven zelfstandig in een AZC. Ze doen hun huishouden, brengen hun kinderen naar school en gaan naar gesprekken met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en VluchtelingenWerk.

Het COA organiseert dat er vrijwilligersprojecten, werktrajecten en programma’s, onder meer gericht op participatie, worden aangeboden. Met organisaties en partijen in de omgeving is gewerkt aan een afwisselend dagprogramma.

Kinderen gaan naar school en er is een speelruimte aan boord. Omdat het schip afgelegen ligt, wordt vervoer van en naar het schip geregeld. De maaltijden worden aan boord verstrekt.

Het COA is verantwoordelijk voor de veiligheid op de locatie. Er zijn veiligheidsplannen opgesteld, in samenwerking met de gemeente, de politie en de Veiligheidsregio’s. Als alles meezit worden maandagmiddag 26 september de eerste 100 bewoners verwacht.

foto: Omroep Castricum