College wil niet meewerken aan Woondeal de Jonge


CASTRICUM - Hugo de Jonge heeft een stip op de Horizon gezet. Met de Nationale Woon- en Bouwagenda wil de minister het landelijke woningtekort oplossen. De regionale woondeals zijn hier een uitwerking van.

Het College van Castricum wil echter niet meewerken aan de Woondeal 2.0 Noord-Holland Noord. De fracties van De VrijeLijst, PvdA en D66 hebben daarom een brief aan het Rijk en de Provincie gestuurd. Zij zijn het oneens met het besluit van het College, omdat de woondeal zal helpen sneller en meer betaalbare woningen te realiseren. 

Met de brief tekenen de partijen protest aan bij de landelijke partijen van CDA en VVD om de collega‚Äôs in de Raad en het College alsnog over te halen de samenwerking met het Rijk en de Provincie aan te gaan. 

Het College geeft aan moeite te hebben met de grotere regierol van de Provincie en maakt zich zorgen dat er verwachtingen worden gewekt die niet worden na gekomen en tot verlies van het vertrouwen kunnen leiden. 

De vraag is inderdaad of het haalbaar is in Castricum 30% sociale huur te realiseren. Momenteel is er een voorraad van 16% sociale huur woningen. Daarom is 30% naar verwachting ook niet haalbaar. 

Volgens De VrijeLijst, PvdA en D66 is de Woondeal 2.0 echter een inspanningsverplichting en geen resultaatverplichting. De fracties blijven zich inspannen om van Nederland een land te maken waar iedereen kan wonen. Zij gaan daarom de woondeal op de politieke agenda zetten.

Foto: Omroep Castricum