Omroepcastricum

Cameratoezicht in strijd privacywet

CASTRICUM - Het cameratoezicht in het dorpshart van Castricum is in strijd met de wet. Tot die conclusie komt Rens Blom in zijn wekelijkse nieuwsbrief Nieuws uit Castricum na enkele maanden onderzoek. De camera's nemen continu op, terwijl ze enkel bedoeld waren om het uitgaansgeweld in de gaten te houden.

Het plaatsen van camera's is een bevoegdheid die de burgemeester heeft, zolang het voor een bepaalde duur is. De camera's zijn in de Dorpsstraat geplaatst in 2017 en 2019 en draaien nu nog steeds. Juristen vragen zich af of de palen niet hadden moeten worden verwijderd, nu het uitgaansleven tot stilstand is gekomen vanwege corona. Het ontbreekt momenteel aan een doel voor cameratoezicht, zeggen de privacyjuristen.

Voorbijgangers kunnen nu niet weten dat ze bekeken kunnen worden, ook al worden de beelden momenteel niet live bekeken. Tijdens eerdere uitgaansavonden deden boa's van de gemeente Alkmaar dat voor Castricum. Toch worden de beelden wel opgenomen, volgens juristen is het niet relevant: "Continu filmen van burgers zonder goede reden voldoet niet aan de AVG-privacywet, omdat je enkel moet filmen wat noodzakelijk is voor je doel", aldus een jurist van BDO Legal in de nieuwsbrief van Blom.

Ook de informatievoorziening bij de camera's zelf en op de gemeentesite is zeer beperkt. Het besluit van de burgemeester is online niet terug te vinden en enkele gemeenteraadsleden konden het ook niet terugvinden in hun berichtenbox. Gemeenteraadsleden willen opheldering van de burgemeester over de kwestie.