Brief IJmondgemeenten aan Tweede Kamer

REGIO - De IJmondgemeenten Velsen, Beverwijk en Heemskerk roepen in een brief de Tweede Kamer op om op te schieten met het maken van gezonde keuzes voor de inwoners rond Tata Steel.

Ondanks dat het bedrijf de gemeentegrenzen van Velsen, Beverwijk en Heemskerk overlapt hebben die gemeenten niet veel in te brengen over het reilen en zeilen van het bedrijf. De IJmondgemeenten vinden dat zij belang hebben bij de toekomst plannen van Tata en dat zij daarom recht hebben op een plek aan tafel als het Rijk en het bedrijf afspraken gaan maken.

De gemeenten willen dat alle verbeter-beloftes van Tata Steel worden vastgelegd in afspraken, zodat het bedrijf er niet vrijblijvend op terug kan komen. 

De gemeenten zijn blij met het vorige maand gepresenteerde aangepaste vergroeningsplan van Tata Steel. De twee klassieke hoogovens worden daarin rond 2030 en 2040 vervangen voor nieuwe, schonere ovens en in 2045 moet zo goed als alle overlast en vervuilende uitstoot verleden tijd zijn.

De gemeenten willen dat het Rijk nu zo snel mogelijk afspraken gaat maken met Tata Steel, over de verduurzaming en de financiële steun die daarbij hoort. Bij die afspraken moet de volksgezondheid in de IJmond op nummer één staan, vinden de burgemeesters van de IJmondgemeenten. 

Bron: NH Nieuws
Foto: Omroep Castricum