Bezoek historische molens en gemalen

REGIO - Het is feest tijdens de Nationale Molen- en Gemalendag 2022. Tal van molens zetten hun wieken op de wind en diverse gemalen openen hun deuren op zaterdag 14 en zondag 15 mei.

Maar liefst twaalf poldermolens en drie gemalen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier doen mee aan deze feestelijke dagen, waarvan er zes van binnen te bezoeken zijn.

Al in de 15e eeuw speelden molens een grote rol bij het regelen van het waterpeil. Het eerste bericht over een Noord-Hollandse poldermolen dateert uit 1407/1408. Het ging om een molen in de buurt van Alkmaar.

Het hoogheemraadschap bezit vanuit zijn eeuwenoude verleden veel watererfgoed. In het landschap springen de poldermolens en oude gemalen direct in het oog.

Al die monumenten dragen bij aan het historisch besef en aan het collectieve geheugen. Ze vormen onderdeel van het DNA van Noord-Holland en maken het waterverhaal tastbaar.

Wilt u een molen of gemaal van hoogheemraadschap bekijken? Op www.hhnk.nl/molen-en-gemalendag-2022 vindt u meer informatie en de openingstijden.

foto: Gemaal Beetskoog, Oudendijk (aangeleverd)