Bestuurlijke fusie BUCH-gemeenten beter?

REGIO - Met een ambtelijke fusie van Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo is werkorganisatie de BUCH, op 1 januari 2017 een feit.

De werkorganisatie zou een kwalitatief hoogwaardige, efficiënte en innovatieve dienstverlener zijn voor de ruim 100.000 'klanten' van de gemeenten. 

De gemeenten starten de BUCH om een fusie te voorkomen. Nu vragen zij zich af of een bestuurlijke fusie toch niet handiger is. 

Kort voor het installeren van een nieuwe gezamenlijke Rekenkamer deze week, heeft de gemeente Uitgeest besloten een bestuurskrachtonderzoek te doen.

De raad en het college willen weten of de gemeente nu en ook in de toekomst in staat is om haar taken goed uit te voeren, gezien de toenemende uitdagingen.

Samen met een werkgroep uit de gemeenteraad zijn 3 scenario’s opgesteld die worden onderzocht: 

* Binnen de BUCH blijven (ambtelijke samenwerking tussen de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo).

* Uitgeest als zelfstandige gemeente met een eigen ambtelijke organisatie.

* Fuseren met een andere gemeente.

Deze scenario’s worden onderzocht, met alle kansen en risico’s op het gebied van financiën, organisatie, bestuur én de dienstverlening en voorzieningen in Uitgeest.

Deze week besloot ook de gemeenteraad van Heiloo een 'bestuurskrachtonderzoek' te doen. Gemeente Bergen is op dit moment bezig met een voorstel.

Volgens de gemeenteraden is de BUCH niet efficiënt en moet er steeds geld bij. De onvrede was al een onderwerp bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022.

Bron: NH Nieuws
Foto: aangeleverd