Beperkte stijging waterschapsbelasting

HEERHUGOWAARD - De waterschapsbelasting stijgt in 2022 beperkt. Het waterschapsbestuur stemde in met de begroting, waarin een pas op de plaats wordt gemaakt met de ambities van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. De beperkte stijging is het gevolg van de coronacrisis, waardoor het bestuur inwoners niet teveel wil confronteren met lastenstijgingen.

De begroting stijgt volgend jaar 3,6%. Vorig jaar is opdracht gegeven te kijken naar mogelijke bezuinigingen, maar verder bezuinigen op de kosten blijkt niet mogelijk. De kosten van het waterschap moeten geheel door het waterschap zelf worden opgebracht, bijvoorbeeld door belastingen. Doordat er meer mensen zijn komen wonen in het gebied, kunnen de kosten over meer mensen worden verdeeld. De grootste stijging van de waterschapsbelasting komt te liggen bij de meerpersoonshuishoudens met een eigen huis.

Jaarlijks worden enkele voorbeelden voorgerekend, om een beter beeld te krijgen van de belastingtarieven. Hier volgen enkele voorbeelden, zonder de wegentaak die het hoogheemraadschap ook heeft Een eenpersoonshuishouden gaat ongeveer vier euro meer betalen (wordt €166 in 2022), een meerpersoonshuishouden met een eigen huis ter waarde van €700.000 gaat ongeveer vijftien euro meer betalen (wordt €550). Bedrijven krijgen een korting. Groothandels gaan jaarlijks €34 minder betalen (wordt €1706), kleine bedrijven per jaar €8 minder (wordt €455). Agrarische bedrijven gaan meer betalen: een bedrijf met 60 hectare grond gaat ruim €200 meer betalen.

Ondanks de pas op de plaats en de beperkte stijging, wordt er in 2022 wel werk gemaakt van nieuwe projecten. Zo komt er een nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie in Wervershoof waar water beter kan worden gescreend op microverontreiniging. Op die manier wordt de waterkwaliteit verbeterd. Ook wil het waterschap minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen: windmolens moeten daarvoor een oplossing zijn. De plaatsing van windmolens is afhankelijk van een onderzoek naar de beste locaties. Daarbij worden ook bewoners en gemeenten betrokken. 

De hele begroting van het Hoogheemraadschap is te lezen op www.hhnk.nl.