Alleen? Zo blijft u verbonden deze zomer

De zomervakantie is voor velen een periode waar het hele jaar naar wordt uitgekeken. Maar wanneer kinderen, kleinkinderen en vrienden met vakantie gaan, kan het zijn dat u zich wat vaker alleen voelt.

Zeker als ook uw sociale activiteiten vanwege een zomerstop niet doorgaan. Toch zijn er mogelijkheden om u meer verbonden te voelen deze zomer.

Wilt u contact? Zoek dat dan op. Vraag of iemand tijd heeft. Als het even niet uitkomt, geven zij dat wel aan. "We zitten vaak te wachten tot een ander initiatief neemt, terwijl we dat het beste zelf kunnen doen."

Op de website www.eentegeneenzaamheid.nl staan initiatieven om deze zomer meer verbonden te zijn. Eenzaamheidsonderzoeker Eric Schoenmakers heeft ook een aantal tips:

- Ga bij uzelf na waarom u zich alleen voelt. Als u weet waardoor dit komt, is het makkelijker een passende oplossing te vinden.

- Praat erover. Praten helpt om te benoemen waar het gevoel van alleen zijn of niet-verbonden zijn vandaan komt.

- Bel of sms zelf iets vaker. Op deze manier kunt u laagdrempelig contact onderhouden, ook als uw familie of vrienden met vakantie zijn.

- Zoek een activiteit die bij u past. Neem geen genoegen met mensen die zeggen: "Dit is leuk, ga dat doen!"  Kijk zelf naar waar u gelukkig van wordt.

- Zorg voor afleiding en zingeving. Ga leuke dingen doen als u thuisblijft in de zomer. Of nog beter: ga dingen doen waarmee u iets kan betekenen voor een ander, bijvoorbeeld als vrijwilliger. Dat geeft vaak een meer voldaan gevoel.

Foto: aangeleverd