Adje van Boven schrijft elke week een column voor Omroep Castricum. Deze week : Complottheorie

We worden er mee doodgegooid, de vele complottheorieën die we dagelijks kunnen lezen, het is bijna een trend geworden.

Ik had het er al eerder over, de beroepsdemonstranten die schijnbaar uit verveling, overal een item van maken, als je maar kan demonstreren. Hoofdzakelijk is het klimaat het onderwerp, waar niet bepaald vredig en vaak met agressie over wordt gedemonstreerd.

De beelden zeggen genoeg, zoals het vastlijmen tegen onvervangbare kunstwerken, het vastketenen tegen toegangshekken en zelfs Schiphol binnendringen om lekker een rondje te gaan fietsen op de landingsbaan, dan is de sympathie bij menigeen volkomen weg. En als de politie dan moet ingrijpen, kan je daar ook weer tegen demonstreren, want volgens de demonstranten gaat dit vaak te hard.

Natuurlijk moet er iets gebeuren rondom het klimaat, de planeet is in gevaar, maar dat moet dan geregeld worden op Europees of Mondiaal niveau,  wij zijn namelijk een stipje op de wereldkaart, maar hoe moeikijk deze materie is, blijkt wel uit de uitkomst van de recente VN-klimaattop.

Volgens de geluiden die ik opvang, is er weinig sympathie en grote twijfel over het nut van deze demonstraties.

Maar soms druipt er ook wel de humor vanaf bij sommige acties, zoals de bezetting van het gemeentehuis in Castricum en dat de gemeente de klimaatnoodtoestand moet uitroepen, dat zet natuurlijk geen zoden aan de dijk, zinloos dus.

Adje van Boven