Omroepcastricum

Aandeel hernieuwbare energie toegenomen

In 2022 was het aandeel hernieuwbare energie 15% van het totale energieverbruik in Nederland. Een jaar eerder was dit 13%. Vooral het verbruik van zonne- en windenergie is het laatste jaar gestegen. 

Het verbruik van hernieuwbare energie bedroeg 277 PJ (petajoule) in 2022, 6% meer dan een jaar eerder. Het totale finale energieverbruik bedroeg vorig jaar ongeveer 1850 PJ. Dat is ruim 7% lager dan het jaar ervoor en het laagst sinds 1990. 

Dit wordt met name veroorzaakt door een sterke daling in het aardgasverbruik. Mede door de daling van het totale verbruik steeg het aandeel hernieuwbare energie.

Het verbruik uit zonne-energie (elektriciteit en warmte) groeide in 2022 ten opzichte van het jaar daarvoor met 45% naar 62 PJ.  De belangrijkste oorzaak is de plaatsing van nieuwe zonnepanelen. Daarnaast was 2022 ook een bijzonder zonnig jaar.

Het energieverbruik uit windenergie is in 2022 vergeleken met een jaar eerder met 13% toegenomen naar 78 PJ. Het energieverbruik uit biomassa liet in 2022 een daling van 15% zien.

Dit wordt voor een deel veroorzaakt doordat er vorig jaar een kwart minder biomassa is meegestookt bij elektriciteitscentrales. Ondanks de daling wordt de grootste bijdrage aan hernieuwbare energie (40%) nog steeds geleverd door biomassa. 

De bijdrage van warmtepompen aan de totale hoeveelheid hernieuwbare energie is met 7% nog relatief klein maar stijgt wel en nam in 2022 vergeleken met een jaar eerder met ruim een kwart toe tot ruim 20 PJ.

Bron: CBS
Foto: Omroep Castricum