Omroepcastricum

7608 eNose alarmeringen in 2022

REGIO - Sinds 2015 werken de provincie Noord-Holland en Port of Amsterdam aan een netwerk van elektronische neuzen, eNoses.

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) monitort de eNoses met als doel het opsporen van de oorzaken van geurhinder. Geur is namelijk een van de grootste bronnen van overlast in Noord-Holland. 

Het netwerk bestaat inmiddels uit 92 eNoses langs de vaarwegen, Westpoort en industrie in Amsterdam Noord en de Zaanstreek. Daarnaast is er een apart eNose-netwerk in het IJmond gebied rondom Tata Steel. 

De eNose is een meetinstrument met 4 sensoren dat veranderingen signaleert in de luchtsamenstelling. Het eNose-netwerk heeft in 2022 in totaal 7608 eNose alarmeringen gedetecteerd. 

Dit zijn verhoogde signalen die aangeven dat er een verandering is in de luchtsamenstelling. Dit is inclusief de alarmeringen voor het varend ontgassen en exclusief de meldingen in het IJmond gebied. 

In 2022 kon in 90% van de overlastmeldingen de veroorzaker achterhaald worden. Het aantal meldingen is lager dan in 2021 toen er 8866 alarmeringen waren.

Bron: https://odnzkg.nl
Foto: aangeleverd